A vállalati képzések rendszere világszerte átalakulóban van.

A vilaggazdasag.hu oldalon olvashatják:
A változásokat számos tényező hajtja, a Covid-járvány, a hatékonyságnövelés pedig katalizátorként gyorsította a digitális átalakulást e téren is. A pandémia előtt a Siemens Zrt.-nél sem voltak online képzések, de ez gyorsan változott, ipari céges kurzusainkat online módon is elvégezhetővé tettük, és tanulóink 20 százaléka már így teljesíti őket. Azt várjuk, hogy ez a szám folyamatosan növekedni fog, éppen a technológia bővülő lehetőségei miatt. A digitálizáció fejlődésével ugyanis az online képzések már túllépnek a közvetített oktatáson, az e-tartalmon és az esetválasztós teszteken: a résztvevők akár 3D-szemüveggel, a virtuális valóságban azonnal ki is próbálhatják, be is gyakorolhatják az újonnan szerzett ismereteket, virtuális laboratóriumokban végezhetnek el kísérleteket, és tudásukról akár VR-környezetben adhatnak számot.

Régóta tudjuk, hogy a gyakorlattal összekapcsolt, „szemmel láthatóan” bemutatott tananyag sokkal jobban „megragad”, mint a felhasználói kézikönyvekben való keresgélés.

Az idevágó „90-10-es szabály” a következő:

míg az olvasott ismeretek csupán 10 százaléka marad meg, addig a bemutatott-elmagyarázott, a gyakorlattal összekapcsolt ismeretek 90 százaléka válik tartós, alkalmazható tudássá. Céges kurzusaink résztvevőitől gyakran halljuk, hogy egy 5-10 napos képzésen többet tanultak, mint az egyetemen egy-két fél év alatt. Ám nem könnyű a gyakorló szakembereknek akár egy hetet „kihagyni” a munkából, sokszor nehezen tudják megoldani a küldő szervezetek ezen mérnökök időszakos helyettesítését. Erre is választ adnak az újfajta online kurzusok rugalmas keretei. Nem szükséges például „egy huzamban” végigülni napi hat-nyolc órát vagy heti öt napot, ehelyett mindenki a saját ritmusában, az általa választott platformon végezheti el a személyre szabott kurzusokat.

Teljes cikk