INTERJÚ

Klubrádió interjú

Dr. Zsuffa Ákos elnök urat kérdezték: a felnőttképzés a járványhelyzet alatti állapotáról, az érintett cégek és képzésben részt vevők lehetőségeiről, valamint azzal kapcsolatosan, hogy van-e jogi keret a digitális oktatásra való átállásra.

A klubradio.hu oldalon olvasható:

Januártól átalakítják a felnőttképzés rendszerét, ami önmagában is káoszt okozna. És még itt a járvány is. A szabályalkotók elfeledkeztek erről az oktatási formáról.

Soha nem látott terhelés alatt állnak a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények, aki csak akar és tud, az most tanulna. Nem csoda. Aki még befér egy tanfolyamra, az egy fél év alatt szerezhet valamilyen képesítést, amit az Országos Képzési Jegyzék szerint elismernek, aki nem, az 4-5 évig is koptathatja majd az iskolapadot. Ám az oktatási kormányzat most sem áll a helyzet magaslatán, ahogy tavasszal sem, úgy tűnik elfeledkeztek a felnőttképzésről. Egy hivatalos szó nincs arról, hogy járványhelyzetben mi a teendő, vagy például mit kezdjenek az esti oktatással. Aki munka mellett tanul, az vagy hétvégén jár órákra, vagy délután 5-től este 9-ig. És ha 8 után nem lehet az utcán?

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy egy államtitkári tájékoztatás szerint már van jogszabály-javaslat a helyzet kezelésére, csak még nem hatályos. A probléma persze már tavasszal felmerült, azóta nem sikerült a szabályalkotás.

A felnőttképzés fontos része a pedagógusok rendszeres továbbképzése. Ez Zsuffa Ákos ismeretei szerint működik, átálltak a digitális oktatásra. Az egyéb tanfolyamok folytathatók, ha egyszerre 10 főnél több nincs jelen, illetve, ha munkahelyi képzésről van szó, és a tanulást munkavégzésnek tekintik. Más esetekben át kell állni a digitális oktatásra. Ez mondjuk érdekes egy OKJ-s cukrász, vagy fodrász tanfolyamnál.

Különösen izgalmas a vizsga, hiszen az embereknek kellene a papír, hogy dolgozhassanak. Tavaszról már eleve rengeteg vizsga húzódott át, több tízezer ember lehet érintett, ám az oktatási kormányzat hallgat.

Teljes cikk