Kedves cégek, a jövő itt van.

Az itbusiness.hu oldalon olvashatják:
Egy teljesen új világ kapujában toporog mind az üzleti világ, mind a fogyasztók: ennek azonban csupán az egyik tartóoszlopa a mesterséges intelligencia, figyelmezteti „Technology Vision 2023” című tanulmányának olvasóit az Accenture. Ráadásul a technológia hirtelen(nek látszó) ugrása mellett a cégeknek foglalkoznia kell a megváltozott geopolitikai környezettel, a Covid-19 járványt követő, a logisztikai láncokat alaposan összekócoló helyzettel és persze a most a munkaerőpiacra érkező fiatalok jelentősen megváltozott igényeivel, elvárásaival. Egy, a fejlődésre érzékeny cégvezetőnek jelenleg is egyszerre több területre kell koncentrálnia: kérdés, hogy a jövőt technológiák hogyan fogják alakítani. Az évtizedek óta észrevétlenül velünk élő, de igazi hírverést csak 2022-től begyűjtő mesterséges intelligencia alapvetően változtathatja meg azt, amit ma üzleti folyamatoknak, felhasználói szokásoknak vagy adatbányászatnak nevezünk – ezzel kapcsolatban a szakértők véleménye egyöntetű. Egy új korszak küszöbére értünk. A kérdés: a felismerést milyen reakció, milyen irányú előrelépés követi?

A Világgazdasági Fórum „Future of Jobs Report” című jelentése szerint már a következő néhány esztendőben strukturális átalakulásokkal kell számolni a hazai munkaerőpiacon is – jelentős részben a már említett új technológiák, így például a mesterséges intelligencia, a big data és a felhőszolgáltatások adaptálásának, illetve részben a fenntarthatósági törekvéseknek köszönhetően. A felmérés során megkérdezett vállalatok több mint felénél a munkahelyek számának növekedését várják az MI alkalmazásától, míg a cégek egyötödénél átalakulhatnak a munkakörök ennek hatására.

Bár a várható munkaerőpiaci hatások régiónként és szektoronként is eltérőek lesznek, de például az e-kereskedelmi, digitális marketing és digitális transzformációs szakemberek körében 25-35 százalékkal nőhet az állások száma a következő öt évben. Ezzel párhuzamosan viszont pénztárosi, titkárnői, könyvelési és bérszámfejtési ügyintézői állásból várhatóan ugyanennyivel kevesebbre lesz szükség 2027-re…

Az új munkahelyek legnagyobb hányada a big data elemzési, az éghajlatváltozással és a környezetgazdálkodással kapcsolatos technológiák, valamint a titkosítási és kiberbiztonsági területeken jön majd létre a megkérdezett cégek várakozásai szerint.

Tanulni, tanulni, tanulni!
A maradásért is tenni kell: ahhoz, hogy valamilyen új pozícióban folytathassa munkáját, tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége – még 2027 előtt. A világpiacra vonatkozó előrejelzés szerint a jövőben a legfontosabb készségek közé fog tartozni az analitikus gondolkodás elsajátítása, a kreatív gondolkodás előmozdítása, illetve a mesterséges intelligencia és a big data megoldások használata. A cégektől kapott válaszok alapján jelenleg az üzleti feladatok 34 százalékát gépek vagy algoritmusok, 66 százalékát pedig emberek végzik. 2027-re a generatív MI és a nagy nyelvi modellek szélesebb körű elterjedésével a várakozások szerint már 47 százalékra emelkedik majd a folyamatok automatizált elvégzése.

Teljes cikk