Interjú Pölöskei Gábornéval

A HR portal oldalán olvasható:
Január 1-től osztrák mintára új struktúra jött létre a hazai szak- és felnőttképzésben. Az alapszakmák száma 175-re csökkent, OKJ helyett itt a Szakmajegyzék. Hamarosan jön a képzési hitel, az év második felére felállnak a vizsgaközpontok. Interjú Pölöskei Gábornéval az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárával.

...
Jelentős változás, hogy felnőttképzők alapszakmát nem oktathatnak, ezt csak szakképző intézményben lehet tanulni. Mi az oka ennek?
- A hosszabb képzési idejű, széles alapismereteket tartalmazó szakmák oktatása az újragondolt struktúrának köszönhetően kikerült a felnőttképzés rendszeréből. A felnőttképzési tevékenység ugyanakkor dinamikusabbá, rugalmasabbá vált a szakmai képzések tartalmát meghatározó programkövetelményeken alapuló képzések területén.

...
Hogyan változnak a képzési és vizsgadíjak a korábbi rendszerhez képest? Drágább lesz tanulni és vizsgázni?
- A piaci alapon működő oktatási, képzési szolgáltatást nyújtó intézmények a képzések jellegéhez, időtartamához, eszközigényéhez igazodóan maguk határozták meg a képzési és lényegében a vizsgáztatási díjakat is. Ahogy korábban csak a vizsgabizottság és a vizsgán közreműködők díjazásának mértékére voltak szabályok, úgy az új szakképzési, felnőttképzési rendszerben sincs szabály a képzések díjaira. Viszont a szakmai vizsgák esetében jogszabály határozza meg a vizsgadíj maximális mértékét. A kifejezetten a felnőttképzésben zajló képzések képesítő vizsgáinál továbbra sincs díjkorlát.

Teljes cikk