Az IT Business honalapján megjelent cikk a munkaerőpiac és a képzés jelenéről és jövőjéről:
A globalizáció és technológia virágzása
szökőárként mosta el az évszázadok alatt megszilárdult normákat. Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac jelenlegi és az elkövetkező éveket is érintő legnagyobb problémája az átképzés lesz, ami a mesterséges intelligencia (MI) és az automatizáció számlájára írható.

Megállíthatatlan változás

Számtalan tanulmány célja volt már, hogy feltárja a munkaerőpiac kihívásait – az IBM is erre vállalkozott. Legfrissebb publikációjukban arra jutottak, hogy a szóban forgó piac legnagyobb próbatétele az átképzés lesz, sőt már most is az.

A kiút? A szellemi munkák esetében az átképzés, az okosan megválasztott felnőttképzés, az oktatás által 21. századi készségekkel felruházott emberek számára pedig az alkalmazkodás, a munkanélkülivé válás elkerülése érdekében.

Egyik kutya, másik eb

A nyugtalanító utópisztikus világkép realizálása előtt azonban fontos leszögezni, hogy az átképzés és a felnőttképzés képes felvenni a harcot a technológia térnyerése okozta munkaerő-piaci változásokkal.
„A felnőttképzés és a szakképzés két külön halmaz, ami jelenleg az iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzéseknél metszi egymást. A felnőttképzésbe, a felnőtt kori tanulásba fogalmilag beletartoznak a vállalati képzések, a szakági továbbképzések (például pedagógus, egészségügyi, szociális területek), az átképzések, a hatósági képzések, a mesterképzés, a felzárkóztató képzések, az iparban megjelenő, tűszerű képzések, a készségfejlesztő tréningek és a nyelvi képzések is. A szakképzés az úgynevezett alapszakmákat illetően az új elképzelések szerint az iskolarendszerben működne”
– mondta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke, hozzátéve, hogy az átképzés mozgatórugójának az MI térnyerésén és az automatizáláson túl a megjelenő új szakmákat (az új területek miatt), a fiatal generációk munkahelyváltó habitusát és a konjunktúra–dekonjunktúra váltakozásának sebességét látja. Az átképzés tulajdonképpen nem más, mint egy teljesen új karrierút választása, új készségek, új tudás elsajátítása, amivel kapcsolatban azt mutatja a statisztika, hogy az informatika és a marketing szinte minden változata beletartozik az élmezőnybe.

Miért jelent nagy kihívást a munkaerőpiac számára az átképzés?
Innovációs törekvések a felnőttképzési anomáliák árnyékában
A legnépszerűbb felnőttképzések és a generációs tanulásmódszertani szakadék

Nincs globális recept a problémára, de van megfelelő hozzávaló!
Az átképzés és úgy általánosságban a munkaerő képzése komoly feladat a HR szempontjából is.
Azonban az egyértelműen kirajzolódni látszik, hogy annak a cégnek, amely nemcsak fennmaradni, de versenyelőnyhöz is kíván jutni a többiekkel szemben, támogatnia kell a képzés minden formáját.
De vajon mi jelentene megoldást a munkaerőpiac és a képzés relációjában? A Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint nincs általános érvényű recept, viszont van, amivel komoly supportot lehet nyújtani. „Fontos a szabályozási környezet rugalmassá, ámde kellően biztonságossá tétele és annak végiggondolása, hogy az állam milyen eszközökkel -szakképzési hozzájárulás, hitel, kölcsön, részbeni vagy teljes támogatás stb.- és kiknél avatkozik be” – tette hozzá Zsuffa Ákos.

A készségszakadékok mélyén a 21. század kvalitásai után kutatva
Gyártósori iskolarendszer helyett Oktatás 4.0-át?