Nyitókonferencia 2023. május 9.

A keresleti készségekkel rendelkező munkaerő hozzájárul a fenntartható növekedéshez, növeli az innovációt és javítja a vállalatok versenyképességét. A képzett munkavállalók jobb munkalehetőségekkel és szélesebb körű társadalmi szerepvállalási lehetőségekkel rendelkeznek. Ez kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a gazdasági fellendülés, valamint a zöld és digitális átállás társadalmilag igazságos legyen.
Ez az év arról szól, hogy az emberek hozzájussanak a minőségi munkahelyekhez szükséges megfelelő készségekhez, és segítsék a vállalatokat, különösen a kis- és középvállalkozásokat, hogy orvosolják a készséghiányt az EU-ban. Ez kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a gazdasági fellendülés, valamint a zöld és digitális átállás társadalmilag egyenlő és igazságos legyen.

A hangsúly a meglévő eszközök végrehajtásán lesz. Számos új uniós javaslatot fognak azonban elfogadni a folyamatban lévő erőfeszítések alátámasztására és a készségek fejlesztésének további fellendítésére a tagállamokban. Példák:

  • A Bizottság digitális oktatási és készségcsomagot fogad el a  digitális készségek, az oktatás és a képzés javítása érdekében.
  • A legutóbbi értékelést követően a Bizottság javaslatot fog tenni a szakmai gyakorlatok európai minőségi keretrendszerének frissítésére a szakmai gyakorlatok minőségének javítása, valamint a fiatalok képzésének és munkaerő-piaci részvételének támogatása érdekében.
  • Az uniós tehetségbázis elindítása megkönnyíti a nemzetközi toborzást, és lehetőséget biztosít a harmadik országok képzett állampolgárai számára, hogy olyan ágazatokban dolgozzanak, amelyeket uniós szinten stratégiai jelentőségűnek ítéltek meg, nevezetesen azáltal, hogy megkönnyíti az EU-ban megüresedett állások és a szakképzett, nem EU-n kívüli harmadik országok közötti egyeztetést. ország állampolgárai.
  • A Bizottság kezdeményezést fog javasolni a tanulási mobilitási keretrendszer megújítására . Ezáltal a korábbinál több tanuló és oktató tanulhat és taníthat külföldön.
  • A Bizottság kezdeményezést fog javasolni a nem uniós állampolgárok képesítéseinek elismerésének javítására annak érdekében, hogy vonzza a munkavállalókat a szükséges készségekkel.
  • Ezen túlmenően a tehetségpartnerségek kiépítése kiválasztott nem uniós partnerországokkal elősegíti a szakképzettségi és képzési szükségletek azonosítását, javítja a mobilitási lehetőségeket és az EU-ba vezető legális utat.
  • A készségek paktumának részeként az ipar , a szakképzési és oktatási szolgáltatók, a szociális partnerek, az állami foglalkoztatási szolgálatok és mások több partnerséget fognak létrehozni, hogy elkötelezzék magukat a képzés és a munkavállalók átképzésébe való befektetés mellett. A szárazföldi megújuló energiaforrások , a hőszivattyús ismeretek és az energiahatékonyság terén partnerségek alakulnak ki.
  • A zöld megállapodás ipari tervében bejelentetteknek megfelelően a Bizottság Net-Zero Ipari Akadémiák létrehozását fogja javasolni, hogy készségfejlesztési és átképzési programokat indítsanak el a zöld átmenetet szolgáló stratégiai iparágakban, például nyersanyagok, hidrogén- és napenergia-technológiákban.
  • A Bizottság kiberkészségekkel foglalkozó akadémiát indít, amelynek célja a kiberbiztonság területén képzett szakemberek számának növelése, hogy felszámolja a növekvő kibertehetség-szakadékot. Az Akadémia egyesíti a meglévő kezdeményezéseket, hogy felszámolja a kiberismereti szakadékot, és válaszoljon a kiberbiztonsági munkaerőpiac igényeire.
  • A kutatás és innováció területén, valamint az Európai Kutatási Térség részeként a kutatói karrier új keretét vezetik be. Ez magában foglalja a munkakörülmények javítását, a készségek és a mobilitás javítását, valamint a szakma elismerésének megkönnyítését célzó intézkedéseket.
  • Deep Tech Talent Initiative , az Új Európai Innovációs Menetrend kiemelt kezdeményezése, 2025-ig 1 millió diák, diák és szakember képzését segíti elő a „deep tech” területeken.

Vegyen részt a rendezvényen Ön is, bátorítsa környezetét és széles körben népszerűsítse azt!